Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură

Producătorii agricoli din România au avut posibilitatea să depună până în data de 27 februarie 2015 la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) cererea pentru acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2014. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 EUR/1 000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară determinată este de 1,7975 lei/litru.

Având în vedere faptul că valoarea subvenției este oricum destul de scăzută, iar deconturile se realizează cu întârziere, fermierii români solicită ca plata subvenției pe motorină să se efectueze direct la pompă, ca și în alte state membre ale Uniunii Europene.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în vederea armonizării de către țara noastră a procedurilor de acordare a subvenției pentru motorina utilizată în agricultură, ca și în celelalte state ale UE?