Potrivit datelor publicate de Eurostat, România alocă în acest moment doar 2% din PIB pentru programe în domeniul cercetării și dezvoltării, comparativ cu Finlanda și Suedia care alocă anual 3% din PIB pentru acest sector. Astfel, România este singura țară din UE care alocă sub 2% din PIB pentru cercetare, deși chiar UE are ca țintă alocarea a cel puțin 3% din PIB până în anul 2020 pentru domeniul inovației.

În ciuda faptului că infrastructura în cercetare și dezvoltare s-a îmbunătățit vizibil în ultimii ani în România, țara noastră se confruntă cu o reală problemă atunci când vine vorba de cunoștințele legate de folosirea acestei infrastructuri, în special a utilizării calculatoarelor, unde cetățenii români înregistrează un grad mediu de cunoștințe.

1. Ce instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a sprijini autoritățile române în vederea derulării programelor de cercetare și dezvoltare? 2. Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române, astfel încât țara noastră să aloce, măcar etapizat, un procent mai mare din PIB către acest sector de viitor?