Condițiile meteorologice nefavorabile, conform specialiștilor, au făcut ca producția de miere să fie cu 15-20% mai mică față de anul 2019. Mierea românească este recunoscută pentru efectul anitbacterian mai puternic decât mierea de Manuka, iar sectorul apicol depinde în mare măsură de sectorul vegetal. Dacă culturile de rapiță și salcâm s-au ofilit, nici teiul nu poate aduce mai mult de 5% din producția anuală, iar singura soluție salvatoare o reprezintă floarea soarelui.

De asemenea, nici alte state nu beneficiază de o producție masivă a mierii de albine, în Croația a fost declarată stare de dezastru natural, după ce au fost descoperite covoare de albine moarte. Anul acesta este o provocare pentru apicultori, deoarece în mâinile lor stă protejarea exporturilor Uniunii Europene.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a veni în sprijinul apicultorilor europeni și pentru a nu crește deficitul comercial al Uniunii Europene în relație cu marii producători de miere din lume?

Răspuns dat de dl Wojciechowski
în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-003947/2020

Pentru a stopa pierderea biodiversității, Comisia va lua măsuri pentru a reduce cu 50 % utilizarea generală a pesticidelor chimice și riscul reprezentat de acestea precum și utilizarea pesticidelor mai periculoase până în 2030. Acest lucru a fost anunțat în Strategia „De la fermă la consumator”(1) și în Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030(2), recent adoptate.

În prezent, UE sprijină sectorul apicol din UE în cadrul politicii agricole comune (PAC), în special prin intermediul programelor naționale din domeniul apiculturii. Aceste programe conțin opt măsuri concentrate în mod clar pe îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole , cum ar fi asistența tehnică pentru apicultori, monitorizarea pieței și combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor.

Aceste măsuri vor continua să fie disponibile în viitoarea PAC post-2020. Prin deplasarea acestora de la organizarea comună a piețelor agricole(3) către planul strategic al PAC, sinergiile dintre toate părțile PAC vor fi consolidate, inclusiv pentru apicultură, a cărei finanțare este propusă pentru a crește de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an (dublată cu cofinanțarea națională).