Animalele sălbatice — pericolul din exploatații

Fermierii români sunt dependenți de mediu, rezistă foarte greu pe piață, nu reușesc mereu să își recupereze investițiile și prea puțini dintre ei reușesc să performeze până la stadiul de a crește treptat fermele. Pe lângă toate aceste probleme, fermierii se confruntă cu invazii ale animalelor sălbatice în exploatațiile lor. În acest an au fost înregistrate decese din cauza atacurilor urșilor în stâne, cât și pierderi materiale din cauza animalelor sălbatice care au pătruns pe suprafețele cultivate. Din luna iulie și până în prezent, numai pe raza localității Comarnic din județul Prahova, au avut loc 19 atacuri ale urșilor care s-au soldat cu omorârea a peste 50 de animale și vătămarea unei persoane.

Este necesar să venim în ajutorul fermierilor, mai ales prin a le proteja viața în fața acestor animale, iar mai apoi munca și rodul muncii lor. Astfel de atacuri au fost semnalate atât pe plantațiile de pomi fructiferi, cât și în câmp. Menționez faptul că astfel de situații nu sunt izolate, ci se întâlnesc și în alte țări din Uniunea Europeană.

Care sunt instrumentele puse la îndemâna fermierilor din România și din întreaga Uniune Europeană pentru a face față unor astfel de situații?