Un raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Economiei din România arată că Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) a livrat peste 13,7 milioane de litri de apă infestată cu E.coli și alte microorganisme periculoase pentru sănătatea consumatorului.

Principalul obiect de activitate al SNAM este captarea unor cantități de ape minerale — resurse naturale aflate în proprietatea statului român — și vânzarea acestora către mai multe societăți îmbuteliatoare.

Pentru a se asigura că apa captată și vândută este potabilă și nu pune în pericol sănătatea celor care urmează să o bea, SNAM comandă periodic analize ale acesteia. Potrivit procedurii operaționale, atunci când analizele arată că apa nu e potabilă, livrarea acesteia trebuie sistată până la remedierea problemelor.

În urma unui control făcut în lunile martie și aprilie 2018, inspectorii Ministerului Economiei au constatat că, la finalul lunii august 2017, SNAM ar fi încălcat această procedură.

Potrivit raportului, apa respectivă avea o încărcătură microbiologică de cinci ori mai mare decât cea maximă prevăzută de H.G. 2010/2005 și conținea inclusiv bacteria E.coli.

Ce mecanisme deține Comisia pentru a interveni în prevenirea apariției unor astfel de probleme de importanță europeană, deoarece această situație reprezintă o amenințare la adresa tuturor cetățenilor europeni?