Atenție, fermieri: COVID-19 în forma inițială nu atacă animalele de fermă...cel puțin deocamdată!

PPEÎn cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o dezbatere cu privire la sectorul creșterii nurcilor. Acest sector a fost practic decimat deoarece aproape toată populația de nurci din UE, respectiv 21 de milioane de nurci au fost ucise! Acest lucru a fost necesar, spun specialiștii, deoarece virusul se transmitea de la om la nurcă și invers.

În interventia pe care am avut-o, am ridicat problema compatibilității acestui virus cu celelalte animale, atât câini și pisici, cât și cu animalele de fermă. Deși în mod aparent, pare o banalitate, totuși nu ne putem permite sa tratăm această problemă cu indiferență. Până mai ieri, acest virus părea o glumă, dar vedem că astăzi ne costă scump  viața de zi cu zi. Să nu uităm că avem virusul Pestei Porcine Africane sau a gripei aviare care provoacă pagube însemnate sectorului zootehnic și afectează capacitatea de aprovizionare a populației, mai ales cu carne de porc. Nu este o noutate faptul că acest virus Sars-COV-2 a luat pe nepregătite atât autoritățile UE, cât și întreaga omenire. Bâlbâielile de la începutul pandemiei au costat omenirea sute de mii de morți! Efectele asupra sectorului economic sunt devastatoare, sute de mii de firme intrând în faliment, cu consecința pierderii locurilor de muncă pentru milioane de oameni. Cu siguranță, vom asista la modificări comportamentale atât la nivel individual, cât și la nivel social.

Dublarea acestei crize sanitare cu o criză alimentară generată de posibila decimare a animalelor de fermă ar putea fi catastrofală pentru întreaga omenire! Mai în glumă, mai în serios, știm cu toții de ce au dispărut dinozaurii. Iar pentru cei care nu știu, dispariția lor a fost cauzată de lipsa hranei. Revenind la zilele noastre, tocmai de aceea, am solicitat Directorului DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, domnului Francisco J. Reviriego Gordejo, să îmi comunice dacă s-au facut teste de compatibilitate între COVID-19 și animalele de fermă. Răspunsul acestuia a fost unul îmbucurător. Deocamdată, vacile, oile, porcii și păsările sunt incompatibile cu această varianta a virusului. În același timp, am solicitat ca în continuare,  departamentele de cercetare din întreaga Uniune Europeană, să urmărească cu atenție acest aspect, mai ales că virusul suferă mutații periodice, după cum se poate observa. De asemenea, nu lipsit de relevanță este și faptul că trebuie evaluate inclusiv aspectele ce țin de vaccinarea animalelor într-o etapă ulterioară, dacă va fi cazul. Legat de câini și pisici, veștile nu sunt la fel de bune deoarece între acestea și virus există compatibilitate. Sincer, apreciez eforturile departamentelor de specialitate  de la nivelul UE în această direcție. Prin implicarea lor eficientă, vreau să cred, că cel puțin deocamdată, lucrurile pot fi controlate cu succes.

Iată intervenția pe care am avut-o pe marginea acestui subiect:

Mulțumesc domnule președinte, mulțumesc experților pentru comunicarea făcută. Am înțeles care este situația în sectorul creșterii nurcilor și din păcate, se pare că singura opțiune a fost aceasta de lichidare a efectivelor.  De asemenea, aș dori sa întreb Comisia o chestiune foarte serioasă legată de posibilitatea ca acest virus să fie prezent și la alte animale, fie că vorbim de animale domestice, cum ar fi câinele sau pisica, fie că discutăm de animalele de fermă. De altfel, la pisici au fost identificate câteva cazuri la nivel mondial. Mă interesează și în situația animalelor de fermă dacă a fost evaluată compatibilitatea acestui virus.

Vedem că acest virus ne-a schimbat viața în mod dramatic, iar cercetările în această zonă trebuie să fie intensificate. Știm bine că astăzi avem de-a face cu Pesta Porcină Africană care nu a fost eradicată de zeci de ani de zile. Nu îmi doresc să fim în aceeași situație și cu această boală și să fim prinși pe nepregătite. Nu vreau să îmi imaginez ce ar însemna să ucidem în masă milioanele de animale de fermă. Catastrofa sanitară ar fi dublată de o criză alimentară profundă cu consecințe incomensurabile asupra viitorului umanității. De aceea, aș dori să vă întreb în ce măsură ați analizat această compatibilitate a primei tulpini, dar și a celor apărute recent. Vă mulțumesc.

Francisco J. Reviriego Gordejo, reprezentant DG SANTE, Comisia Europeană, a transmis următorul mesaj: „Există mai multe specii de animale care pot fi infectate de acest virus. S-au făcut mai multe experimente cu pui, vaci, dar nu avem încă o dovadă că acestea pot fi infectate, dar pentru câini și pisici există un risc semnificativ ca virusul să se transmită.

Am știut încă din luna martie că acest virus poate îmbolnăvi și animalele, iar în mai am aflat că și nurcile fac parte din această categorie. Pe măsură ce s-a răspândit virusul, am aflat că mai multe ferme de nurci erau afectate. Atunci când am aflat că virusul era prezent în fermele de nurci în Țările de Jos, am aflat că virusul se poate transmite de la nurcă la om și invers. La sfârșitul lunii octombrie s-a confirmat acest fenomen. În Europa sunt 22 de milioane de nurci, iar Danemarca este pe locul I. Am pus la punct un sistem de monitorizare pentru a înțelege riscurile. Am cerut EFSA să ne furnizeze informații.”

Cornelia Adlhoch, expert COVID-19, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, a subliniat următoarele idei: „COVID-19 se transmite și la populația de nurci, circulă și reinfectează pe oameni. Replicarea virusului în populația de nurcă face ca virusul să se adapteze, ceea ce înseamnă că apar diferite mutații.”

Nikolaus Georg Kriz, reprezentat al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, a subliniat faptul că: „La sfârșitul lui decembrie, am avut altă solicitare de evaluare rapidă în ce privește fermele de nurci, dar și alte animale care ar fi susceptibile la aceste mutații. Anul trecut am fi discutat despre 2700-2800 de ferme active, acum mai avem 759. În Danemarca, fermele de nurcă nici nu mai există. Iar în Țările de Jos, din cele 130 care au existat, acum nu mai există nimic.”