Bani de restituit către APIA din cauza unor modificări pe parcurs

Un subiect extrem de dezbătut la nivelul sectorului agricol este simplificarea, însă, din păcate, există situații în care statele membre își creează singure probleme, ceea ce duce la o îngreunare a întregului proces.

Din cauza unor neînțelegeri și a unor modificări pe parcurs ale perioadelor de depunere a dosarelor pentru subvenții, foarte mulți fermieri au de suferit, iar unii dintre ei chiar trebuie să returneze bani.

În 2016, una dintre condițiile necesare pentru a primi subvențiile pentru vaci a fost ca acestea să aibă mai puțin de opt ani la data depunerii cererii, respectiv 15 mai 2016. Ulterior, acest termen a fost prelungit până la 16 iunie 2016. Din cauza acestei prelungiri, de care fermierii nu au fost informați, aceștia sunt somați să plătească 6 500 de lei pe motiv că vacile lor au depășit vârsta de 8 ani.

Astfel de situații sunt nefolositoare și îi fac pe fermieri să își piardă și mai mult încrederea în instituțiile statului.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a evita astfel de cazuri, în care fermierii sunt somați să plătească sume colosale din cauza faptului că procedurile de depunere a cererilor se schimbă pe parcurs?