Calitatea apei, afectată puternic de medicamentele aruncate necorespunzător!

PPECalitatea apei, afectată puternic de medicamentele aruncate necorespunzător!Specialiștii în cercetările hidrologice avertizează că în ultimii ani, resturile de medicamente intră tot mai mult în circuitul apelor. Se aruncă necorespunzător o serie de medicamente care ajung în mediul înconjurător și provoacă probleme foarte grave la nivel de ecosistem și al producţiei apei potabile.

Substanțe farmaceutice nefolosite sunt aruncate în chiuvete și toalete, iar acestea se răspândesc prin intermediul apei și al solului sau se acumulează în plante sau animale sălbatice, afectând iremediabil mediul înconjurător. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

În România, 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi comunice instrumentele de care dispune în vederea colectării corespunzătoare a medicamentelor astfel încât mediul înconjurător și cu precădere calitatea apei, să nu fie afectate. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi.