Cheltuielile din România aferente educației sunt extrem de reduse în raport cu cele din statele europene

Conform datelor furnizate de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, România se clasează pe ultimele poziții la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește cheltuielile pe cap de locuitor pentru educație. Astfel, țara noastră a alocat o sumă de doar 248 de euro per persoană în anul 2015 pentru educație. Aceste fonduri sunt infime în comparație cu media europeană de 1 400 de euro.

De asemenea, România se poziționează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din Produsul Intern Brut dedicat educației. Doar 3,1% din PIB a fost direcționat către sistemul de educație în anul 2015, în timp ce media europeană a fost de 4,9% din PIB.

Statele membre au considerat educația drept unul dintre cele mai importante domenii ale cheltuielilor guvernamentale, în timp ce, în România, acest segment a ocupat un loc secundar pe agenda publică. Această prioritizare nu este una justificată având în vedere multiplele probleme din sistemul de educație din România, precum și problema integrării pe piața muncii a absolvenților.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în vederea asigurării unui echilibru bugetar prin care să fie remediate problemele din sistemul de educație?