Comemorarea celei de a 10-a aniversări a Tratatului de la Lisabona, în Parlamentul European!

PPEÎn acest moment, are loc comemorarea celei de a 10-a aniversări a Tratatului de la Lisabona și a impunerii caracterului juridic obligatoriu al Cartei drepturilor fundamentale în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Preşedintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, a transmis următorul mesaj: „Este important să ne reamintim că proiectul european este singurul care ne-a permis să clădim un spațiu de pace și democrație. Acestea sunt valorile pe care trebuie să le susținem în fiecare zi. Intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona a fost un mare progres, mai ales pentru democrația europeană. A consolidat eficiența și transparența UE în beneficiul cetățenilor.”

Manfred Weber, din partea Grupului Partidul Popular European, a transmis faptul că: „Tratatul de la Lisabona a creat o uniune dintr-o comunitate. A dat Europei o voce politică unică în politica externă, stand la aceeași masă cu ceilalți lideri. Parlamentul European este astăzi o instituție puternică. Carta ne spune ce înseamnă să fim europeni. Europa nu a mers niciodată în linie dreaptă. Tratatul de la Lisabona a fost un salt puternic înainte către o modalitate modernă de cooperare între statele membre. La 10 ani de al Tratat, haideți să facem încă un salt. Haideți să visăm din nou. Pe măsură ce comunitatea se dezvoltă, trebuie să răspundem la niște întrebări esențiale. UE trebuie să se focalizeze doar asupra acelor aspecte unde putem avea un impact pozitiv asupra cetățenilor. Cum putem consolida democrația parlamentară la nivel european? Cum putem consolida poziția Europei în lume? Haideți să scriem istoria UE. Să creăm pe lângă idnetitatea națională, ci și identitatea europeană. Haideți ca aceasta a 10-a aniversare să fie începutul unui nou vis european. Grupul PPE este pregătit să facă acest lucru.”

Iratxe GARCÍA PÉREZ, din partea grupului S&D, a subliniat în intervenția sa faptul că: „La 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, haideți să facem un bilanț. Vrem o democrație europeană care să poată soluționa problemele cetățenilor. Referendumul din Franța și Olanda au arătat că o parte din cetățeni nu participau la acest proces. UE are acum personalitate juridică și poate semna tratate internaționale, s-a întărit rolul Parlamentului European. Cetățenii europeni așteaptă mai mult de la noi, iar Conferința privind viitorul Europei este o ocazie foarte bună. Să nu facem aceleași greșeli ca în trecut. Să ne bazăm pe societatea civilă și pe cetățeni.”