Comisia Europeană acționează pe toate planurile pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei cauzate de noul Coronavirus!

PPEAcțiunea include coordonarea permanentă cu statele membre în ceea ce privește schimbul de informații, evaluarea nevoilor și asigurarea unui răspuns coerent la nivelul UE.

Cinci comisari vor coordona activitatea de combatere a epidemiei la nivel european, astfel:
 Janez Lenarčič răspunde de gestionarea crizelor
 Stella Kyriakides răspunde de toate aspectele legate de sănătate
 Ylva Johansson răspunde de chestiunile legate de frontiere
 Adina Vălean răspunde de mobilitate
 Paolo Gentiloni răspunde de aspectele macroeconomice

Comisia Europeană a anunţat că va aloca 232 de milioane de euro pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Aproape jumătate din aceşti bani sunt destinaţi OMS pentru coordonarea răspunsului la această epidemie. Totodată, Comisia alocă fonduri suplimentare pentru repatrierea cetăţenilor europeni din China.
Comisia Europeană a anunţat că statele membre declară că sunt pregătite să facă faţă epidemiei.
Președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen a declarat faptul că pe măsură ce numărul de cazuri continuă să crească, sănătatea publică este prioritatea Comisiei Europene. Fie că luăm măsuri pentru a fi pregătiţi în Europa, China sau în alte părţi, comunitatea internaţională trebuie să coopereze. Europa vrea să joace un rol important în această luptă împotriva Coronavirus.

Ajutorul de 232 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană este distribuit astfel:
 114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special planul global de pregătire și de reacție, îndeosebi în țările cu sisteme de sănătate slabe și rezistență limitată;
 15 milioane de euro sunt alocate în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar, Senegal, pentru a sprijini măsuri precum diagnosticul rapid și supravegherea epidemiologică;
 100 milioane euro, din care 90 milioane euro pentru un parteneriat public-privat cu industria farmaceutică pentru căutarea unui vaccin și 10 milioane pentru proiecte de cercetare privind epidemiologia, diagnosticul, terapeutica și managementul clinic în retenție și prevenire;
 3 milioane euro alocați Mecanismului de protecție civilă al UE pentru zboruri de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China.
Comisia Europeană a mai anunţat că produsele alimentare importate din China sunt sigure pentru consum şi nu sunt un pericol pentru cetăţenii europeni, mai ales că UE importă categorii limitate de alimente din China.