COVID-19: UE lucrează pe toate fronturile - 232 milioane de euro pentru eforturile globale de combatere a epidemiei!

PPEComisia Europeană acționează fără încetare pentru a sprijini statele membre ale UE și a consolida eforturile internaționale de încetinire a răspândirii COVID-19. Ca urmare a evoluțiilor din Italia, Comisia intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul măsurilor în curs privind pregătirea, planificarea pentru situații neprevăzute și planificarea răspunsului.

Trebuia să tratăm cu seriozitate această problemă, însă nu trebuie să ne panicăm. Cele mai importante măsuri sunt cele de prevenție, respectarea cu rigurozitate a recomandărilor autorităților și a medicilor. Spălatul des pe mâini, evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, dezinfectarea suprafețelor sunt câteva din acțiunile esențiale pentru a ne proteja de acest virus.

Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea și diagnosticarea bolii, la îngrijirea persoanelor infectate și la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic.
Din pachetul de ajutoare în valoare de 232 de milioane de euro:
 114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special privind planul global de pregătire și de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătății publice care constau în pregătirea pentru situații de urgență și răspunsul în caz de urgență în țările cu sisteme de sănătate slabe și cu reziliență limitată. O parte din această finanțare se obține cu acordul autorităților bugetare ale UE.
 s-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică.
 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției.
 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China.