Sectorul cărnii de porc se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi cele legate de creșterea prețului purceilor achiziționați din statele membre ale UE, deoarece fermierii români sunt nevoiți să plătească între 80 și 90 de euro pe cap de animal, deși costul de producție a unui purcel de 25 kg nu depășește 40-45 euro.

Această discrepanță între costul de producție și cel de vânzare este determinată de faptul că marile state producătoare își limitează exporturile de porci în vederea protejării pieței interne, blocând astfel procesul de achiziție.

Este nevoie ca, la nivel european, să existe un program de susținere a reproducției porcinelor, pentru a veni în sprijinul micilor producători, având în vedere că, de peste 20 de ani, crescătorii de porci din România depind în totalitate de fermele de reproducție din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania și Danemarca.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a reduce gradul de dependență a micilor producători de marile ferme, dar și pentru a debloca procesul de achiziție a porcilor din alte state membre?