Dehesa, un model de urmat și în România!

PPEAlături de colegii din Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am vizitat astăzi ferma Dehesa la Barrosa. În zonele montane din regiunea Extremadura, există structuri agricole unde se cresc celebri porci iberici, dar și mii de oi, sute de vaci și cai. Cu toții cunoaștem calitățile jambonului iberic obținut de la porcii care se hrănesc câteva luni pe an cu ghindă și jir din pădurile aflate în zona montană a regiunii Extremadura. Porcii sunt crescuți în libertate fără să-și bată capul cineva că i-ar putea lovi pesta porcină africană. Cu siguranță, porcul iberic al lor poate fi egalat de porcul de mangaliță de la noi.

În aceleași zone alpine, regăsim mii de oi, sute de vaci care trăiesc într-o ambianță perfectă asigurând bunăstarea fermierilor. Din loc în loc, izvoarele sunt captate în lacuri mai mici sau mai mari oferind la discreție apa atât de necesară în perioada verii. Întamplator, ferma la care am fost deținea un număr consistent de cai din rasa Andaluz, „campionul Spaniei” aflându-se în această fermă. Astfel, printre stejarii și lacurile desprinse parcă din tablourile lui Grigorescu, ferma se ocupă și cu creșterea cailor de rasă spaniolă în pură libertate.

Pășunile mărginite de garduri electrice asigură o protecție eficientă contra răpitoarelor mari. Însă o problemă spinoasă pe care o au fermierii din această zonă este numărul exagerat de ulii care atacă mieii sau chiar și iepele gestante. Din păcate, aceeași directivă europeană le rapește posibilitatea acestora de a menține un echilibru rezonabil al numărului acestora. Una peste alta, Dehesa reprezintă o structură care fără discuție, își poate regăsi corespondentul în zonele montane din România. Dacă ei pot, de ce nu am putea și noi?