Deschiderea de negocieri pentru acorduri de liber schimb cu Australia și Noua Zeelandă

Propunerea de rezoluție privind deschiderea de negocieri pentru acorduri de liber schimb cu Australia și Noua Zeelandă vine ca o etapă naturală în consolidarea parteneriatului dintre aceste state și Uniunea Europeană. Australia și Noua Zeelandă se numără printre partenerii cei mai vechi ai UE, având valori comune și fiind angajate în promovarea prosperității și securității în cadrul unui sistem mondial bazat pe norme.

De asemenea, Australia și Noua Zeelandă colaborează în cadrul mai multor foruri internaționale, acționând împotriva unor provocări comune. Mai mult, UE și Noua Zeelandă sunt părți la Acordul privind achizițiile publice, iar Australia se află în curs de aderare la acesta. Totodată, UE, Australia și Noua Zeelandă sunt angajate în negocieri multilaterale pentru a continua liberalizarea schimburilor comerciale de produse ecologice.

Având în vedere numărul semnificativ de acorduri în curs de negociere între UE și principalii săi parteneri comerciali, încheierea acordurilor de liber schimb între UE și Australia, respectiv Noua Zeelanda va aprofunda relațiile comerciale și de investiții, creând premisele avansării relațiilor economice la un nou nivel, motiv pentru care m-am exprimat în favoarea acestei propuneri de rezoluție.