Despăgubirile pentru Pesta Porcină Africană trebuie să vină și anul acesta pentru fermierii români!

PPELa fel ca anul trecut, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am ridicat necesitatea continuării despăgubirilor de către Comisia Europeană pentru fermierii români afectați de Pesta Porcină Africană. Această boală cumplită lovește sectorul creșterii porcilor, deși fermierii nu au nicio vină în răspândirea acestei boli. În ceea ce privește pierderile suferite de fermierii din UE și în special din România pe fondul Pestei Porcine Aricane, anul trecut au fost alocate fonduri pentru a compensa aceste pierderi. Fermierii au în continuare nevoie de sprijin din partea Comisiei, iar despăgubirile pentru Pesta Porcină Africană trebuie să vină și anul acesta pentru fermierii români.

În ceea ce privește bugetul general, în contextul Brexitului, nu trebuie să avem în vedere doar sectorul cărnii de vită, trebuie să avem în vedere toate sectoarele având în vedere că acestea sunt afectate.

În dezbaterea cu privire la bugetul general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020, în numele raportorului Paolo De Castro, a fost transmis următorul mesaj: „Suntem în ultimul an din perioada de programare, deci obiectivul a fost reluarea propunerii Comisiei și să șteargă toate reducerile pe care le prevăzute Consiliu pentru mai multe sectoare deosebit de sensibile și importante: legumele și fructele, carnea de pui, carnea de vită uleiul de măsline. Pentru toate aceste sectoare se cere ca bugetul pentru 2019 să fie menținut ca să putem face față crizei prețurilor din aceste sectoare. Mulțumesc.”