Parlamentul European a adoptat rezoluția privind etichetarea obligatorie a originii cărnii. În România, votul pozitiv a ridicat numeroase controverse, reprezentanții asociațiilor de profil sunt de părere că, astfel, România a căzut în capcana marilor producători europeni, iar din cauza lipsei de informare, produsele românești vor avea de suferit.

Argumentele pentru etichetarea obligatorie a originii cărnii au fost, în primul rând, rezultatul cercetării Comisiei, din care reiese că 90% dintre consumatori doresc să cunoască originea cărnii în produsele alimentare.

În același timp, se va asigura trasabilitatea produselor de carne, ceea ce va îngreuna operațiunile de tip carusel desfășurate de marii jucători. Și nu în ultimul rând, prin noua reglementare vor fi mai bine apărate interesele micilor producători.

1. Cum va afecta etichetarea obligatorie a produselor din carne sectorul de profil din România și ce influență va avea asupra exporturilor? 2. Ce efect ar putea avea noua reglementare asupra prețurilor produselor din carne?