Excelența Sa, președintele României, domnul Klaus Iohannis, distins pentru implicarea în consolidarea proiectului european!

PPEAm avut onoarea de a participa astăzi, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de acordare a premiului european „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, Excelenței Sale, președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Distincția a fost acordată pentru meritele deosebite de politician, dedicarea față de valorile europene și contribuția sa la integrarea României în comunitatea europeană.

Premiul a fost oferit de către Alteța Sa Serenisima, Printul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. La ceremonie, a fost prezent și domnul Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European, care a rosti un laudatio.

Decizia de acordare a Premiului European Coudenhove-Kalergi pentru anul 2020 președintelui României a fost adoptată de membrii Societății Europene Coudenhove-Kalergi pentru meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene, apreciindu-se, totodată, că acțiunea sa politica are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut.
Premiul European Coudenhove-Kalergi se numără printre cele mai prestigioase distincții decernate, la fiecare doi ani, unor personalități care și-au adus contribuția la proiectul unei Europe unite și pașnice și este decernat de catre Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, înființată în 1978 în memoria „marelui vizionar european” Richard von Coudenhove-Kalergi.

Printre laureații Premiului European Coudenhove-Kalergi se regăsesc personalități europene și internaționale care au marcat istoria continentului în ultima jumătate de secol, precum: Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene (2014); Herman Van Rompuy, președinte al Consiliului European (2012); Angela Merkel, cancelar al Germaniei (2010); violonistul Yehudi Menuhin (1999); Ronald Reagan, președintele SUA (1992); Helmut Kohl, cancelar al Germaniei (1990) sau Juan Carlos I, regele Spaniei (1986).

În cadrul ceremoniei, Excelența Sa, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat:
„Sunt onorat să primesc astăzi Premiul European Coudenhove-Kalergi pentru anul 2020, pe care mi l-a înmânat Alteța Sa, Prințul Nikolaus von Liechtenstein, în prezența unui bun prieten al României, președintele PPE, Donald Tusk. Richard von Coudenhove-Kalergi a fost un vizionar, care a lansat ideea unei Europe unite și a inspirat acțiunea părinților fondatori ai proiectului european de astăzi. Acordarea acestei distincții este, mai presus de orice, o recunoaștere a rolului României în Uniunea Europeană și a atașamentului profund al românilor față de valorile europene, democrație, stat de drept, independența justiției și continuarea luptei împotriva corupției.”