Febra Q, depistată la granița cu România!

Potrivit unui comunicat al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, Organizația mondială pentru sănătate animală a fost notificată cu privire la depistarea în Bulgaria a Febrei Q, fiind diagnosticate până acum 5 vaci și 7 capre. Febra Q este o boală cauzată de Coxiella burnetii și este întâlnită la animale domestice și sălbatice. Se poate transmite la om, dar cazurile sunt rare. Boala evoluează la început asimptomatic, putând însă induce avortul la bovine, ovine şi caprine.

Febra Q a fost semnalată în România în vara 2019, în județul Cluj, unde, între iunie și august, au fost înregistrate 23 de cazuri. La Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj au fost trataţi 13 studenţi şi angajaţi ai USAMV şi cu toţii au avut o evoluţie favorabilă a bolii. În total, din mai până în septembrie 2019, au existat 18 cazuri de Febră Q înregistrate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea prevenirii răspândirii acestei boli?

Răspuns dat de dna Kyriakides
în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-003950/2020

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară descrie febra Q ca fiind o boală zoonotică prezentă la animale din toate țările, cu excepția Noii Zeelande. Febra Q este o boală cu declarare obligatorie la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), fără norme comerciale specifice, dar cu cerințe legate de testele de diagnosticare și de vaccinuri.

Febra Q nu este o boală listată în conformitate cu legislația UE aplicabilă în domeniul sănătății animale și nici nu este enumerată în Directiva 2003/99/CE(1) privind monitorizarea zoonozelor și a agenților zoonotici. Cu toate acestea, febra Q este o boală cu declarare obligatorie și face obiectul supravegherii în temeiul Regulamentului (UE) 2016/429(2). Statele membre aplică măsuri de prevenire a răspândirii sale, printre altele printr-o combinație a sacrificării animalelor infectate, a restricțiilor de circulație, a gestionării turmelor și a vaccinării.

Febra Q la om face obiectul unei supravegheri epidemiologice sprijinite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/945 a Comisiei(3) și cu reacția în temeiul Deciziei nr. 1082/2013/UE privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate(4).