Fermierii europeni nu trebuie să devină monedă de schimb între diverse înțelegeri politice la nivel european!

PPEÎn cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc un schimb de opinii cu Phil Hogan, comisar responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală. În cadrul acestei dezbateri, mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la impactul Acordului MERCOSUR asupra agriculturii europene. Facilitățile acordate țărilor din blocul Mercosur permite invazii de produse din afara spațiului comunitar, riscându-se împovărarea și mai puternică a fermierilor europeni.

Dar iată intervenția mea:

Aș dori să îmi exprim câteva îngrijorări legate de viitorul fermierilor din UE în contextul în care discutăm foarte mult de mediu și prea puțin de agricultori. Domnule comisar, vă rog foarte mult să aveți în vedere ca fermierii să nu fie o monedă de schimb între diverse înțelegeri politice la nivel european. Mai mult, nu cred că le putem cere fermierilor din UE să facă mai mult cu bani mai puțini. Dacă avem în vedere și dimensiunea diferențelor semnificate dintre subvențiile primite de fermierii din estul și vestul Europei, vedem că unii aproape vor dispărea dacă mai departe îi împovărăm cu condiționalități de mediu și nu vor avea niciun fel de beneficii. Fermierii trebuie să fie plătiți pentru ceea ce fac, pentru un mediu mai curat.

Domnule comisar, legat de ceea ce înseamnă acordul cu MERCOSUR, nu numai pe noi trebuie să ne convingeți că este un acord bun. Am primit multe memorii din partea asociațiilor profesionale din UE care își exprimă îngrijorarea cu privire la acest acord și mai ales referitor la dublul standard. Cum ne vom asigura oare că aceste produse care provin din MERCOSUR respectă standardele de calitate din UE? Mulțumesc.

Comisarul european Phil Hogan mi-a formulat următorul răspuns la îngrijorările exprimate: „Domnule Buda, aș dori să vă spun că au fost și alte măsuri pe care statele membre le-au putut lua. În România de exemplu, ajutorul transnațional. Acesta în continuare face parte din discuțiile actuale. Împreună cu sprijinul cuplat și sprijinul sectorial oferit pentru toate sectoarele care nu existau în trecut. Deci, există lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că agricultorii din România o duc bine. Iar în ceea ce privește MERCOSUR și standardele, pot să îi asigur pe fermieri că toate resursele disponibile sunt folosite pentru a ne asigura că avem verificări în proporție de 100%. Dacă este nevoie de asigurări suplimentare, le vom pune la dispoziție fără nicio problemă.”

În discursul inițial pe care l-a susținut comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, acesta a transmis următoarele mesaje: „Vă mulțumesc pentru ocazia de a vorbi despre situația actuală din agricultură. Această comisie a avut o importanță deosebită în ultimii ani. Directiva privind practicile comerciale neloiale a fost pentru prima oară o metodă de a armoniza la nivel european protecția privind aceste practici. PAC de astăzi este o politică prietenoasă cu mediu, este un acord care creează locuri de muncă pentru milioane de oameni în Europa. Avem exporturi în valoare de 127 de miliarde. PAC aduce o mare contribuție pentru a proteja biodiversitatea, permite dezvoltarea zonelor rurale. Vrem să garantăm competitivitatea agriculturii, rezistența sa față de practici comerciale neloiale. Politica noastră va trebui să se pregătească pentru viitoarea generație de fermieri. În propunerile noastre pentru PAC, vorbim despre alte preocupări la nivel european: rezistența la antibiotice, bunăstarea animalelor. Agricultura este o parte din răspuns. Avem nevoie de o politică neutră din punct de vedere ecologic. Avem nevoie de progrese mai rapide în zonele rurale, inclusiv la nivelul locurilor de muncă.

Comisia a făcut o propunere anul trecut, în context Brexit, privind CFM. Această propunere permite PAC să joace un rol potrivit potențialului său. Noi am spus că 96% din actualul buget să fie menținut în următoarea perioadă de programare. Noi propunem 355 de miliarde pentru o Europă cu 27 de state membre. Trebuie să dăm certitudinea de care au nevoie agricultorii. Această comisie a votat raportul privind viitorul PAC, o muncă foarte bună.

Acordul politic între UE și Mercosur a fost semnat luna trecută, după 20 de ani de negocieri. Eu sunt bucuros că acordul este echilibrat, dar accept că reprezintă o provocare pentru o parte a sectoarelor agricole. În acest context, Comisia a făcut tot ce a putut să apere interesele agriculturii europene. Acest acord prezintă o serie de provocări, dar și oportunități. Valoarea 4 miliarde de euro pentru economia europeană. Nivelul de protecție la care s-a ajuns este la fel ca în UE cu câteva rare excepții care se justifică. Accesul pe piața UE este acordat într-un mod limitat, va fi un acord implementat într-un mod progresiv, fiind o serie de elemente de protecție.”