Demararea sesiunii de finanțare pentru măsuri în cadrul noului Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 în România a avut un grad de interes deosebit de redus din partea beneficiarilor. De la finalul lunii martie și până în prezent a fost depus doar un singur proiect pe măsura 4.1, care are ca obiect modernizarea suprafețelor agricole prin achiziția de utilaje.

Fermierii au la dispoziție următoarele șapte luni pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul acestei sesiuni, care are ca dată-limită 30 octombrie 2015. În schimb, fermierii au adresat numeroase întrebări în vederea clarificării noilor criterii de finanțare.

Experiențele anterioare au confirmat faptul că volumul cererilor de finanțare depuse în ultimele zile aglomerează activitatea Autorității pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și a creat decalaje în implementarea proiectelor.

Ar putea Comisia să recomande statelor membre implementarea unor programe de formare adresate potențialilor beneficiari, pentru a evita riscul necheltuirii sumelor alocate prin PNDR 2014-2020?