Fondurile europene au un impact major în dezvoltarea sectorului tomatelor!

PPEAstăzi, la serele Bio Culture din Comuna Căpușu Mare, județul Cluj, a avut loc o dezbatere privind viitorul pieței de tomate în din România, gazda evenimentului fiind doamna Alina Nedeluș iar doamna Mirela Scarlat a condus dezbaterile în calitate de co-organizator. Evenimentul a fost inițiat de firmele Agrotrends și Bio Culture iar programul a cuprins și lansarea ghidului “Roșia în economia României 2019” precum și o vizită la sera de cultură bio de tomate.

Tomatele sunt cele mai consumate legume din lume, cu producție de 182.300 milioane de tone, adică o creștere de 30% din ultimii 10 ani. Din păcate, consumul de tomate proaspete în UE s-a redus în anii 2017 și 2018 la 34,2 kg/cap locuitor. Principala organizație europeană care reprezintă industria, TomatoEurope, estimează o scădere cu 12% în actualul sezon, din cauza pierderilor din Peninsula Iberică, de 22%. Cu toate acestea, Spania (5,2 mil. tone) și Italia (5,6 mil. tone) produc 61,6% din totalul cantității de tomate, aproape jumătate din suprafața de legume (48%) fiind deținută de doar 3 state membre: Italia, Spania și Polonia, urmate de Franța și România.
În cadrul dezbaterii s-a subliniat faptul că la momentul actual, România ocupă locul III ca suprafață de tomate în UE (9,5%) încă dependentă de import, în plin proces de susținere a culturilor din spațiile protejate. La nivel mondial, ne situăm pe locul 157 în lume, cu circa 25.590 tone, în valoare de 34,3 milioane de euro, în creștere cu 10,87%. Totodată, România a importat anul trecut 36.780 tone de roșii, fiind al 12-lea mare importator din UE.
Totodată, reprezentanții firmelor de profil agricol au semnalat la eveniment câteva provocări cu care se confruntă piața fructelor și legumelor: producția haotică, neplanificată în funcție de cerințele pieței, fenomenele climatice extreme și diferitele boli și dăunători, importurile din UE și țări terțe, o slabă promovare a consumului de fructe si legume bio în rândul consumatorilor.
Legat de sera Bio Culture din Comuna Căpușu Mare, aceasta dispune de 9000 mp din care 8000 mp de suprafață de producție iar în 2019 au fost plantate exclusiv tomate cherry iar recolta a fost de circa 60 tone.
Întregul proiect a fost realizat cu fonduri europene, circa 1,2 milioane de euro, cu sprijinul unei firme olandeze. Proiectul a fost gândit din start pentru producția ecologică, pentru care a și obținut certificare în 2018.
Sistemul de monitorizare a culturii este automatizat, adică permite urmărirea indicatorilor și graficelor relevante pentru buna dezvoltare a plantelor. Aproape întreaga producție este distribuită la 3 retaileri. Ambalajele poartă eticheta proprie, cu mesajul “Cu drag, din Ardeal” pentru a sublinia proveniența românească a legumelor.
O felicit pe doamna Alina Nedeluș de la sera Bio Culture și întreaga sa echipă pentru faptul că au știut să atragă și să fructifice fondurile europene pentru dezvoltarea culturii de tomate dar și pentru evenimentul de prezentare de astăzi prin care se subliniază, o dată în plus, faptul că produsele autentice și românești pot fi competitive pe piață. Nu în ultimul rând, îl felicit pe primarul Comunei Căpușu Mare, domnul Gheorghe Iancu, pentru faptul că a știut întotdeauna să fie aproape de sectorul agricol, să îi sprijine și să îi încurajeze pe antreprenorii care își desfășoară activitatea în comună.