Îi solicit public doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, să trateze cu responsabilitate numirea comisarului european din partea României!

 

Am acceptat invitația jurnalistului Claudiu Pădurean de a participa la postul VIA Cluj TV unde am abordat teme de actualitate politică europeană și națională. Astfel, am discutat despre noua structură a Parlamentului European, echipa de europarlamentari PNL care a reușit să obțină poziții relevante în Parlament, alegerea președintelui Comisiei Europene, precum și alegerea comisarilor europeni și importanța nominalizării unui candidat din partea României care întrunește exigențele de integritate și de competență profesională.

Ca urmare a alegerilor europarlamentare din luna mai, există un nou Parlament European în care, pentru prima oară, grupul PPE și cel al socialiștilor nu mai au împreună majoritatea, ceea ce înseamnă că va fi mai dificil de luat decizii. În ciuda acestei fragmentări, privesc cu speranță și încredere parcursul actualului Parlament și sunt sigur că va genera creșterea nivelului de trai pentru cetățeni astfel încât să vorbim de o Uniune Europeană prosperă, sigură și apropiată de cetățeni.

Am abordat și subiectul ce ține de nominalizarea comisarului european din partea României și importanța alegerii unui candidat care întrunește exigențele de integritate și de competență profesională. Îi atrag atenția prim-ministrului Dăncilă că această nominalizare nu reprezintă și nici nu trebuie să reprezinte PSD-ALDE, ci trebuie să reprezinte România în următorii 5 ani de zile și Uniunea Europeană în ansamblul său. De aceea, îi solicit public prim-ministrului Viorica Dăncilă să trateze acest subiect cu maximă responsabilitate deoarece nu vreau ca noi, românii, să fim puși în situația de a vota împotriva propunerii României în ceea ce privește comisarii europeni. Din acest motiv, acea persoană trebuie să se bucure de integritate, de un înalt profesionalism pe domeniul de competență.

În ceea ce privește echipa de europarlamentari PNL, datorită forței pe care a primit-o din partea cetățenilor români, Partidul Național Liberal a reușit să obțină importante funcții de conducere la nivelul Parlamentului European și a grupului politic PPE. Astfel, dincolo de faptul că Rareș Bogdan este șeful delegației române, am reușit să obținem vicepreședinția grupului PPE, ocupată de Siegfried Mureșan. De asemenea, extrem de importantă este funcția de președinte a Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie, unde doamna Adina Vălean va asigura conducerea acesteia. Cristian Bușoi a reușit să obțină funcția de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, Mediu și Siguranță Alimentară. Extrem de important este și faptul că domnul Marian Jean Marinescu a obținut funcția de coordonator al grupului PPE în Comisia de Transporturi și Turism. Nu mai puțin important este faptul că am reușit să obțin funcția de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură. De altfel, toți colegii europarlamentari au obținut poziții în cele mai relvante Comisii de la nivelul Parlamentului European, ceea ce reprezintă o garanție în plus a faptului că politicile europene, transpuse în Directive și Regulamente, vor îmbrăca nevoile și realitățile din România.