Impactul Brexitului asupra comerțului cu produse alimentare

Comercianții de carne au înregistrat pierderi uriașe ca urmare a slăbirii relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și Carne (UECBV), organizația care reprezintă 53 de organisme naționale și regionale de asociere a cărnii în UE, semnalează necesitatea începerii unui nou acord comercial, pentru a evita o criză în acest domeniu.

Deprecierea lirei sterline față de euro a generat pierderi semnificative în ceea ce privește vânzarea de alimente între UE și Marea Britanie. Astfel, anul trecut a fost înregistrat un deficit de 500 de milioane de euro, aferent valorii exporturilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană către Marea Britanie. Marile întreprinderi din industria alimentară și în special din industria cărnii au pierdut deja sume importante de bani, fiind prin urmare necesară luarea unor măsuri imediate pentru a preveni pierderi mai mari.

În vederea evitării unei crize similare cu embargoul alimentar rus, care sunt demersurile pe care le consideră Comisia oportune pentru stabilirea unor aranjamente comerciale care să permită identificarea de noi piețe?