Impactul COVID-19 privind agricultura, sectorul forestier și sectorul de pescuit!

PPEAnul 2020 este marcat de o criză fără precedent care afectează puternic toate sectoarele, inclusiv cel al agriculturii. Producătorii locali, fermierii și toate persoanele angajate în acest domeniu trec prin momente dificile. În această perioadă, fermierii europeni nu se străduiesc doar să continue munca lor zilnică, ei se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari pentru accesarea mijloacelor de producție și livrarea produselor lor către consumatorii europeni.

Agricultura reprezintă sursa noastră de hrană, fermierii având un rol primordial în evitarea unei crize alimentare. În acest sens, Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles a milioane de fermieri europeni, a transmis instituțiilor europene o analiză cu privire la impactul COVID-19 privind agricultura, sectorul forestier și sectorul de pescuit. În ceea ce privește sectorul cărnii, reprezentanții Copa-Cogeca au subliniat faptul că există o schimbare a structurii pieței, cererea îndreptându-se spre produse precum carnea tocată și nu spre cele cu valoare mai mare sau spre produsele de sezon cum ar fi mielul. Toate aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra randamentelor economice ale sectorului. Prin urmare, va fi necesar un sprijin de gestionare a pieței, provenit din afara bugetului agricol. Sectorul ovinelor ar putea avea nevoie de un pachet de măsuri, inclusiv evaluarea depozitării private a mielului. În timp ce piața cărnii de porc rămâne în general stabilă, sectorul are nevoie de o schemă de depozitare privată temporară pentru purceii care inițial urmau să fie vânduți prin canalul HoReCa, pentru a evita risipirea alimentelor.

Referitor la acvacultură, fermele piscicole se confruntă cu o reducere accentuată a fluxului de numerar care este agravată și de întârzierile de plată pe fondul problemelor de lichiditate ale clienților, de costurile mai ridicate de transport și de creșterea costurilor de producție. În aceste momente, trebuie găsite urgent moduri rapide de depozitare, iar fermierii au nevoie de sprijin pentru a livra produsele lor. . În plus, este esențial și promovarea produselor pescărești din UE; în caz contrar, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri din țări terțe. Fermele piscicole sunt compuse în mare parte din micro-întreprinderi din UE (de exemplu, 75% în Italia), ceea ce face și mai dificilă pregătirea cererilor de finanțare sau adaptarea la perturbările pieței.

În sectorul forestier, situația variază foarte mult între țările nordice și partea centrală a Europei. Pentru majoritatea țărilor care au raportat săptămâna aceasta, una dintre problemele cu care se confruntă este deficitul de forță de muncă (în special lucrătorii sezonieri) pentru sezonul de plantare. În acest context dramatic, instituțiile europene vor continua să utilizeze mecanismele de care dispun, așa cum au făcut-o și până la acest moment, pentru a proteja toate sectoarele din Uniune, dar cu precădere sănătatea cetățenilor.