Importurile masive de lapte de calitate îndoielnică

Industria de prelucrare a laptelui din România se confruntă cu o criză fără precedent. Dacă în urmă cu 7 ani funcționau peste 400 de fabrici de lapte, numărul lor s-a diminuat la aproximativ 70 de unități de procesare în 2016. Reprezentanții Asociației Patronale Române din Industria Laptelui atrag atenția asupra cantităților masive de brânză importată de România. Situația este deosebit de îngrijorătoare, fabricile de lapte românești fiind nevoite să-și restrângă activitatea ca urmare a importurilor necontrolate de lapte care se comercializează la un preț mai redus decât cel autohton, dar și a costurilor mari de producție, a lipsei piețelor de desfacere.

În timp ce fermierii stau cu brânza pe stoc, piața este invadată de valuri de importuri de brânză de slabă calitate, majoritatea fiind falsificată. Doar anul trecut, România a ajuns să importe peste 70.000 de tone de brânză, adică 3.000 de camioane a câte 23 tone fiecare. Având în vedere că fermierii își găsesc cu greu un loc pe piață, această cantitate de brânză importată putea să provină din fermele și fabricile românești.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea sprijinirii producătorilor autohtoni de brânzeturi și încurajării consumului de produse locale?