În caz de cutremur, doar o firmă de asigurări din România poate acorda despăgubiri, iar în caz de inundații majore, doar patru firme

Testul de stres efectuat recent asupra firmelor de asigurări din România (Balance Sheet Review — BSR) a scos la iveală faptul că unele societăți de asigurare din România trebuie să acționeze rapid în vederea consolidării pozițiilor financiare și a solvabilității, a comunicat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudențial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde lei (aproximativ 356 de milioane EUR), concentrat la patru societăți, menționează ASF. Societățile de asigurare cu capital negativ sunt ASTRA, CARPATICA, EUROINS și EXIM. Aceleași patru societăți nu îndeplinesc cerințele privind fondul minim de garantare. Alături de acestea, încă două societăți, respectiv Groupama și Asirom, nu îndeplinesc cerințele privind marjele de solvabilitate. În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exercițiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăți cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acțiune către ASF, până la data de 4 august 2015.

Care este poziția Comisiei cu privire la faptul că, în caz de cutremur, doar o firmă de asigurări din România poate acorda despăgubiri, iar în caz de inundații majore, doar patru firme?