Incompetența autorităților naționale în gestionarea crizei PPA a costat Comisia Europeană 34 de milioane de Euro!

PPEComisia Europeană confirmă modul dezastruos în care autoritățile române au gestionat criza Pestei Porcine Africane. La finalul lunii iunie am transmis o scrisoare deschisă Comisarului European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, solicitându-i ca, în virtutea prerogativelor de care dispune, să trimită în România o echipă de experți care să evalueze situația Pestei Porcine Africane și să identifice noi măsuri de acțiune în domeniu care să ofere soluții sustenabile pentru sectorul creșterii porcilor.

Incapacitatea guvernului de a gestiona eficient criza Pestei Porcine Africane a dus în România la pierderea într-un an de zile a unei sume de aproximativ 500 de milioane de euro. Anul trecut, țara noastră a importat carne de porc în valoare de 620 de milioane de dolari în condițiile în care s-a exportat carne în valoare comercială de doar 32 milioane de dolari. Neputința guvernanților de a asigura posibilitatea pentru fermele comerciale, care nu au confirmat virusul PPA, să își comercializeze productia, deși acestea respectă cele mai înalte standarde de biosecuritate conduce la un dezastru economic în sistem. Prin falimentarea sutelor de ferme se pierd zeci de mii de locuri de muncă, iar fondurile europene atrase în domeniu sunt pierdute.
Evoluțiile actuale din acest sector arată că Guvernul României nu poate controla această problemă majoră, impunându-se intervenția Comisiei Europene.
Astăzi, Comisarul European Vytenis Andriukaitis mi-a transmis, prin intermediul unei scrisori, faptul că situația Pestei Porcine Africane din România este o sursă de preocupare serioasă pentru Comisie. Mai mult de 200 focare de PPA în fermele de porci din România în 2019 demonstrează clar că în țara noastră sunt încă necesare eforturi suplimentare și acțiuni rapide pentru asigurarea unui nivel ridicat de biosecuritate și alte măsuri de management al PPA.

Vă redau în cele ce urmează răspunsul domnului Comisar:
“Provocările reprezentate de PPA sunt confirmate de constatările celor două audituri specifice care au fost efectuate în 2017 și 2018 de către Comisie în România pentru a evalua implementarea controalelor de sănătate animală în legătură cu PPA. Concluziile celui mai recent raport se referă la măsurile insuficiente luate pentru a pune în aplicare în mod corespunzător regulile privind circulația de la exploatațiile de porci necomerciale și pentru a urmări efectiv animalele vii și produsele lor sau persoanele și vehiculele care ar putea transporta virusul din zonele infectate din România. În plus, din cauza lipsei unor măsuri eficiente de trasabilitate și biosecuritate pentru porcii vii care se deplasează între exploatații necomerciale, este dificilă limitarea și eradicarea bolii în zonele infectate.

Numeroasele focare de PPA în fermele de porci comerciale și necomerciale reprezintă un risc ridicat (în special având în vedere libera circulație a persoanelor și a bunurilor pe piața unică a UE) nu numai pentru zonele libere din România, ci și pentru alte zone ale UE care sunt neafectate de boală.

Prin urmare, măsurile de regionalizare (prevăzute în legislația specifică a UE) care restricționează mișcările de porcine și de porcine din și in zonele afectate din România, sunt necesare pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii și pentru a oferi garanții solide altor state membre și partenerilor comerciali. Măsuri similare se aplică și în alte state membre afectate de PPA.

Comisia este în strânsă legătură cu autoritățile competente din România. În ultimii ani, au fost organizate cinci misiuni urgente ale echipei UE de urgență veterinară (EUVET) privind PPA în România pentru a asista și oferi o expertiză tehnică în domeniu. În plus, în România au avut loc mai multe misiuni specifice de instruire susținută și asistență tehnică organizate de Comisie, pentru a asista autoritățile locale competente în lupta împotriva PPA. Cele mai recente schimburi de opinii privind PPA între Comisie și autoritățile române au avut loc în cadrul conferinței la nivel înalt privind bolile transfrontaliere de animale organizată de Președinția României la Consiliul UE în data de 10 iunie 2019 la București. În marja acestei întâlniri, comisarul Andriukaitis a discutat, de asemenea, despre situația PPA cu dna Viorica Dăncilă, prim-ministru al României și dl Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.
În plus, Comisia (prin măsuri veterinare de urgență și programe de eradicare) a alocat deja o contribuție financiară importantă a UE (mai mult de 34 milioane EUR) pentru controlul PPA în România.

Rețineți că, înainte de orice relaxare a măsurilor UE, autoritățile competente din România ar trebui să elaboreze planul de acțiune cu termene concrete pentru acțiunile vizate și să consolideze un sistem general de prevenire, eradicare și control al bolii, în conformitate cu legislația UE existentă și recomandările furnizate în rapoartele misiunilor EUVET și STM anterioare și al auditurilor efectuate de Comisie.
Am scris recent domnului Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, pentru a sublinia necesitatea unor acțiuni rapide pentru a minimiza probabilitatea de răspândire a bolii în fermele de porci din România.Comisia este întotdeauna pregătită să continue să ofere României asistență suplimentară, tehnică și financiară, prin programe de formare mai bună pentru siguranță alimentară (EUFET), și prin intermediul oricărui alt instrument disponibil.”