Ineficiența medicamentelor nou apărute pe piață împotriva cancerului

În urma unui studiu realizat de o echipă de specialiști în sănătate publică din Londra, s-a arătat că mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene din UE nu au avut niciun efect benefic pentru pacienți. Medicamentele împotriva cancerului apărute în perioada 2009-2013 s-au dovedit a fi ineficiente pentru bolnavi. Acestea nu au avut nicio influență pozitivă în ceea ce privește creșterea speranței de viață sau îmbunătățirea calității vieții.

În perioada menționată, 48 de medicamente împotriva cancerului au primit autorizație de la Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a fi comercializate, cu 68 de indicații distincte. Totuși, 57% dintre aceste tratamente au primit aprobarea fără a fi supuse anumitor teste prin care să fie demonstrat caracterul benefic al medicamentelor în ceea ce privește îmbunătățirea duratei sau calității vieții pacienților.

Aceste tratamente au creat false speranțe pentru persoanele care se confruntă cu asemenea probleme de sănătate, dar au reprezentat și costuri suplimentare pentru acestea, de cele mai multe ori peste posibilitățile lor financiare.

Care sunt instrumentele Comisiei pentru a monitoriza aceste cazuri de medicamente ineficiente împotriva cancerului și care sunt măsurile pe care le consideră necesare în vederea evitării situațiilor de acest tip?