Intervenţii de un minut privind chestiuni politice importante

Domnule președinte, doresc în această seară să aduc în atenția Parlamentului European situația inadmisibilă a unei instituții din România prin care se derulează fonduri europene pentru agricultură, respectiv Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Funcționarii acestei instituții denunță politica salarială a guvernului PSD-ALDE, în condițiile în care urmează ca de la 1 ianuarie 2018 să aibă loc o scădere a salariului cu sume de pana la 500 de euro. Nemulțumirile sunt generate și de diferențele salariale dintre aparatul central și cel teritorial, unde salariile ar urma să fie mult mai mici, cu toate că aceștia sunt cei care procesează dosarele fermierilor, desfășurând practic cea mai grea activitate. În același timp, existența unor diferențe salariale față de alte instituții care derulează fonduri europene pentru agricultură generează o situație profund inechitabilă.

Atrag atenția Ministrului Agriculturii și premierului Mihai Tudose că România oricum este deficitară la capitolul absorbției fondurilor europene, iar nemulțumirile din acest sector pot duce la blocarea plăților pentru fermieri, cu consecințe incomensurabile pentru agricultorii din România.