Potrivit raportului „Freedom of the Press 2015”, realizat de Freedom House (organizație non-guvernamentală), presa din România este doar parțial liberă. În aceeași situație cu România se află Moldova, Ungaria, Bulgaria, Italia, Croația, Serbia, Grecia, Ucraina ș.a. Acest raport analizează libertatea presei în 199 de țări și teritorii din lume, în 2014. Conform aceluiași raport, doar 32% din țări (63 de țări) au o presă liberă (Norvegia, Suedia, Belgia, Finlanda, Olanda ș.a.). România ocupă locul 84 la nivel global, având o presă parțial liberă și situându-se pe același loc cu Republica Dominicană. Potrivit aceluiași raport, în anul 2014, libertatea presei a fost la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Având în vedere cele de mai sus:

Ce recomandări poate face Comisia României și celorlalte țări membre ale Uniunii Europene în care presa este doar parțial liberă, astfel încât aceasta să-și sporească gradul de independență?

Există anumite măsuri care pot fi luate la nivel național de către autoritățile române astfel încât acestea să încurajeze libertatea presei?