Republica democrată Congo se află într-o situație alarmantă. Criza militară și umană au cauzat moartea a aproximativ 5 milioane de oameni. Au fost atacați copii, au fost abuzate femeile, au fost ocupate o serie de teritorii din estul Congo de către grupuri armate.

Diferiți actori estimează faptul că peste 7 milioane de oameni necesită servicii de asistență și sprijin. Criza umanitară se intensifică din ce în ce mai tare, sute de mii de congolezi fiind obligați să părăsească țara. Vulnerabilitatea congolezilor a atins cote maxime pe fondul crizei militare, aceștia având nevoie de sprijin imediat.

Nu pot să nu salut eforturile depuse de autoritățile congoleze de a combate această criză, însă îmbunătățirile trebuie să fie mult mai vizibile. Trebuie să se ia măsuri imediate împotriva încălcării drepturilor și libertăților umane, e nevoie de soluții urgente și politici în vederea soluționării crizei din estul Republicii Congo pentru stabilirea siguranței și securității publice și consolidării păcii, motiv pentru care m-am exprimat în favoarea acestei rezoluții.