Milioane de locuințe rămân goale în urma depopulării masive a României

În acest moment 1,28 de milioane de locuințe din țară sunt goale, potrivit statisticilor oficiale ale României. Procentul locuințelor vacante de 16% se numără printre cele mai ridicate din lume.

În paralel, România este una dintre țările cu cea mai mare viteză de scădere a populației din lume, cu o scădere a populației preconizată de peste 15% până în 2050. Până în 2050 se estimează că România va mai avea doar 17 milioane de locuitori.

Migrarea unor populații extinse înseamnă că multe zone urbane pierd populație, ceea ce conduce la un dezechilibru al cererii și ofertei, cu suprapopularea unor centre urbane și o incidență ridicată a locuințelor neocupate în altele.

Statistic, indicatorul condițiilor de locuire din România raportat la venitul pe cap de locuitor arată că românii ar trebui să beneficieze de locuințe mai bune, având în vedere nivelul veniturilor lor, însă acest lucru nu se reflectă și în situația reală.

Pierderea oamenilor compromite șansele relansării economice și culturale atât pentru prezent, cât și pentru viitor. Un om plecat este un om pierdut ca cetățean, cu toată complexitatea acestei situații.

Ce strategii propune Comisia pentru ca România să își țină oamenii cei mai valoroși în țară, să alimenteze inovația și creșterea durabilă?