Mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare pentru angajații disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara

Fondul european de ajustare la globalizare are un rol esențial în sprijinirea lucrătorilor afectați de schimbările structurale intervenite în practicile comerciale. Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara au anunțat că vor disponibiliza 1 086 de salariați ai companiei în ultima lună a anului curent.

Aspectele care au declanșat aceste disponibilizări derivă din nivelul ridicat al pierderilor financiare. Situația financiară precară este cauzată de condițiile economice care influențează activitatea societății, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Acest complex energetic utilizează cel mai scump combustibil într-un sistem concurențial pe piața de energie, unde prețul de vânzare este scăzut de către sectoarele energiei regenerabile.

În situația în care acest fond ar fi mobilizat, lucrătorii ar beneficia de diferite măsuri active pe piața forței de muncă, cum ar fi: servicii de consiliere profesională, facilitarea căutării unui loc de muncă, formarea integrată, alocații pentru căutarea unui loc de muncă și pentru formare.

În ce măsură consideră Comisia că România va putea solicita mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare pentru angajații disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara?

Există în curs de pregătire o cerere în sprijinul angajaților disponibilizați de Complexul Energetic?