Nemulțumirile agricultorilor cu privire la gestionarea problemei secetei

Seceta a generat nenumărate probleme în rândul agricultorilor și fermierilor români, aceștia înregistrând daune semnificative în culturile lor. Nemulțumirea survine din cauza recuperării lente a pierderilor suferite. Astfel, pentru a obține despăgubirile promise, aceștia trebuie să aștepte evaluarea comisiilor organizate la nivelul prefecturilor, proces care se anunță a fi finalizat doar la începutul anului 2016, având în vedere că este necesar și acordul Comisiei Europene.

Din punctul de vedere al agricultorilor, seceta putea fi gestionată mult mai bine dacă România deținea un sistem de irigații adecvat. Astfel, în prezent mai sunt irigate doar 10% din suprafețele arabile care erau irigate în 1990 (3 milioane de hectare). De asemenea, agricultorii mai sunt nemulțumiți și de prețul ridicat al serviciilor de irigare și de randamentul scăzut al acestora, considerând că investițiile realizate până la acest moment (2,8 miliarde de euro) au fost ineficiente.

Are în vedere Comisia accelerarea procesului de evaluare a pagubelor suferite de agricultori, având în vedere că procesul depinde și de acordul Comisiei?

Ce recomandă Comisia autorităților române în vederea dezvoltării unui sistem de irigații adecvat?