Nivelul de impozitare a salariilor mici mult prea ridicat

Conform datelor Eurostat, România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește nivelul de taxare a salariilor mici, partea impozabilă a salariului fiind de peste 43%.

Nivelul este asemănător cu cel din state mai dezvoltate, precum Austria (44,7%), Italia (44,7%) sau Germania (45,1%). În același timp, în Bulgaria, unde salariile sunt asemănătoare cu cele din România, nivelul de impozitare a salariilor mici este de 33,6%, poziționându-se astfel în rândul țărilor cu nivel redus de impozitare.

De asemenea, în țări precum Suedia, Finlanda sau Danemarca nivelul de impozitare a salariilor mici este mai mic decât cel din România, deși nivelul de trai al cetățenilor din aceste țări este mult mai ridicat decât al cetățenilor români.

Totodată, nivelul de taxare a muncii nu vine în folosul cetățeanului, astfel că în timp ce pentru un salariu minim nivelul de impozitare este de 43,4%, pentru un salariu mediu nivelul de taxare este de 42,5%, urmând ca pentru salariile mari nivelul să scadă, așa încât pentru un salariu de 100 000 EUR rata de taxare să fie de 36%.

În aceste condiții, ce măsuri consideră Comisia că ar trebuie luate de către autoritățile de resort din România, în sprijinul angajaților cu salarii mici?