Populația din sectorul agricol a înregistrat o scădere de la 2,5 milioane de persoane în 2005 până la 1,3 milioane în 2015. Chiar dacă România se clasează pe locul doi la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de persoane implicate în sectorul agricol, fie ca angajați, fie ca fermieri, această scădere reprezintă un semnal de alarmă pentru domeniul agricol din România, având în vedere că, în decursul a zece ani, aproximativ jumătate din populația activă din sectorul agricol s-a retras.

Conform unei analize, factorii care au generat această scădere sunt: comasarea terenurilor ca urmare a achizițiilor realizate de către investitorii străini, precum și aderarea la Uniune a României și libera circulație a forței de muncă. Drept urmare, o parte semnificativă a persoanelor care își desfășurau activitatea în agricultură s-a orientat spre statele vestice, unde remunerația pentru muncile necalificate este în medie de 1 000 EUR.

Ce recomandări are Comisia pentru autoritățile române în vederea menținerii numărului persoanelor din sectorul agricol și prevenirii scăderii numărului actual de persoane care își desfășoară activitatea în acest sector?