Relansarea campaniei de comunicare în vederea prevenirii impactului sever al schimbărilor climatice

Raportul „Mediul european — stare și perspective”, lansat săptămâna trecută de către AEM, scoate în evidență faptul că Europa nu este în grafic în ceea ce privește stoparea pierderii biodiversității, întrucât dispar în continuare o serie de habitate pentru animale și plante. O proporție mare a speciilor protejate (60%) și a tipurilor (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare.

De asemenea, statisticile Uniunii Europene arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie (PM10 — n. r.). Mai mult, expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat că provoacă moartea a 10 000 de persoane din cauza bolilor de inimă și atacurilor cerebrale în fiecare an.

Conform documentului, 50% din impactul dăunător al poluării aerului reprezintă 1% din producătorii industriali din Europa, în acest caz pagubele ajungând la 165 miliarde de euro, anual. Cea mai păguboasă industrie este cea energetică, acesta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate.

Ținând cont de cele menționate mai sus, are în vedere Comisia o relansare a campaniei de comunicare, „Schimbarea stă în puterea ta” din 2006 și 2008, în statele membre UE pentru a încerca să prevină impactul sever al schimbărilor climatice?