Potrivit unui raport publicat recent de Eurostat, peste o treime din populația României este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială. Drept urmare, românii cheltuie cei mai mulți bani pentru mâncare la nivelul Uniunii Europene. Alocarea unui procent mai mare din venituri pentru cheltuielile de subzistență, precum hrană sau utilități, devine naturală în momentul în care salariile nu se compară cu cele din vest, ci doar costurile de trai.
În aceste condiții, românii rămân fără bani pentru activități recreaționale sau culturale. În timp ce media europeană cheltuie aproximativ 8,5 % din buget pentru activități de recreație și cultură, românii alocă doar 5,8 %, poziționându-se pe penultimul loc, după Grecia.
În mod aparent paradoxal, România se află pe locul al III-lea atât în privința procentului de cheltuieli pentru sănătate, cât și a celui pentru educație, în ciuda faptului că accesul la educație ar trebui să fie gratuit, conform Constituției. Astfel, românii alocă 6 % din buget pentru medicamente și îngrijire medicală la spital/domiciliu, față de media UE, care cheltuie 3,9 %. România rămâne pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește populația cu risc de sărăcie și excluziune socială.
Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea creșterii nivelului de trai în rândul europenilor?