Riscul ridicat de insolvență al companiilor din industria cărnii din România

In 2014, 347 de companii și-au desfășurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei și 20 000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creștere, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Dintre acestea, doar 50 de companii reprezintă 90 % din veniturile industriei cărnii, înregistrând o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane de euro. Restul companiilor au înregistrat o cifră de afaceri mai mică de 100 000 de euro pe an sau nu au desfășurat nicio activitate economică relevantă în 2013.

În condițiile în care sectorul a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 7 %, aproximativ 40 % dintre companiile care activează în industria cărnii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul lui 2013 comparativ cu anul anterior, înregistrând o deteriorare a rezultatului net.

Acest fapt se datorează și politicii susținute de Guvernul României, politică de fiscalizare excesivă, cu un nivel al TVA-ului la carne de 24 %, astfel încât piața internă este invadată de carne ieftină din alte state, de o calitate mai proastă decât cea produsă în fermele din țară. Potrivit studiului, doar 25 % dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române, în vederea susținerii producătorilor locali?