România, al șaselea poluator industrial din UE

Conform unui raport publicat de Agenția Europeană de Mediu în anul 2010, România este al șaselea poluator industrial din Uniunea Europeană, cea mai mare amenințare pentru mediu și sănătate în Europa fiind expunerea la particulele în suspensie (PM2,5, PM10). O serie de emisii, precum pulberile în suspensie, oxizii de azot și cei de sulf sunt eliberate în atmosferă de către termocentralele pe cărbune. Costurile de sănătate provocate de termocentralele pe bază de cărbune sunt adeseori indirecte și ascunse, cum ar fi prejudicii generate în agricultură, costuri de sănătate, anumite costuri de mediu etc. Sectorul energetic a fost răspunzător de 80 % din aceste daune.

În România, numărul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor îl depășește pe cel al victimelor din accidente rutiere. Combustibilii fosili aparțin trecutului și ar trebui să-i lăsăm acolo. Există soluții alternative, iar până în 2050 România își va putea acoperi 84 % din necesarul energetic propriu din surse regenerabile de energie — estimare făcută cu tehnologia disponibilă în prezent.

Ce mecanisme are la îndemână Comisia pentru a susține și dezvolta sursele de energie obținută prin metode ce nu folosesc resurse naturale sau care nu afectează negativ mediul înconjurător?