România, codașă în Europa la consumul de pește

România ocupă ultimele poziţii în topurile europene în ceea ce priveşte consumul de peşte şi primele poziţii în privinţa unor boli, în special cele legate de o alimentaţie deficitară. Un român mănâncă anual 7 kilograme, în timp ce media în Occident este de 24 de kilograme. Cantitatea totală de peşte care se vinde în România este de 120 000 de tone, anual. Dintre acestea, 100 000 provin din import şi doar 20 000 reprezintă producţie locală. Din ce producem în ţară, 12 800 de tone sunt obţinute din acvacultură, 2 000 de tone din Marea Neagră şi aproximativ 4 000 de tone din apele interioare.

În România există peste 150 000 de hectare de luciu de apă destinate pisciculturii, dar din păcate, doar 70 000 sunt exploatate. Cauzele identificate de reprezentanții sectorului piscicol țin de lipsa unei perspective investiţionale, mai ales din punct de vedere al subvenţiilor sau al unui cadru de reglementare care să poată furniza investitorului o perspectivă pe termen mediu şi lung.

Care sunt măsurile pe care le propune Comisia autorităților din ţara noastră în vederea sprijinirii activităților piscicole și încurajării exploatării zecilor de mii de hectare de luciu de apă astfel încât să fie promovat consumul de pește?