România în topul european la prețul cărnii de porc

Prețul cărnii de porc a fost, este și va fi o mare problemă pentru cetățenii români care sunt obișnuiți să mănânce acest tip de carne. Carnea macră sau preparatele din carne de porc au zguduit serios bugetul familiilor de rând din România. În prezent, România este pe locul doi în Europa într-un clasament ce vizează prețul cărnii de porc.

Prețul porcilor vii la poarta abatoarelor continuă să crească vertiginos. La finalul lunii decembrie, prețul cărnii de porc a ajuns la 8,20 lei kilogramul, scumpire cu aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului precedent. În prima jumătate a lunii decembrie, au fost sacrificați în România peste 110 000 de porci, din care 4% au provenit din comerțul intracomunitar.

Prin ce metode ar putea Comisia să vină în ajutorul cetățenilor de rând din România pentru ca aceștia să aibă posibilitatea să cumpere carnea de porc la prețuri mult mai accesibile?

Care este poziția Comisiei cu privire la aceste prețuri foarte ridicate la carnea de porc și cum ar putea veni Comisia în sprijinul crescătorilor, al comercianților, dar în special al cetățenilor de rând?

Răspuns dat de dl Wojciechowski
în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-001072/2020

După cum s-a menționat în răspunsul la întrebările cu solicitare de răspuns scris P-004271/2019 și E-004358/2019, Comisia nu intenționează să intervină pe piața cărnii de porc în această etapă. Volatilitatea ciclică este o caracteristică a pieței cărnii de porc, perioadele în care se înregistrează prețuri scăzute fiind urmate de perioade cu prețuri ridicate.

Comisia monitorizează îndeaproape evoluția situației pe piața cărnii de porc din Uniunea Europeană, inclusiv din România, și este conștientă de faptul că prețurile carcaselor de porc au crescut mult în 2019, în special din cauza cererii masive de importuri din China.

În prezent, prețurile pentru porcine urmează tendințele normale de pe o piață care nu poate acoperi tot necesarul. Producția de porci din UE se adaptează moderat la creșterea cererii. Comisia nu intervine în funcționarea normală a piețelor, acestea fiind permanent în căutarea unui echilibru între cerere și ofertă.