România se confruntă, după o lungă perioadă de secetă, cu ploi torențiale care durează deja de câteva săptămâni. Meteorologii au emis mai multe avertizări de cod roșu și portocaliu în aproape toată țara. În mai multe orașe, sistemul de canalizare a cedat, iar apa a inundat căile de aces și gospodăriile. Până în acest moment, o femeie și-a pierdut viața după ce a fost luată de viitură. Autoritățile au reacționat în cel mai scurt timp pentru salvarea gospodăriilor, animalelor și recoltelor.

Aversele torențiale au provocat inundații în jumătate din județele țării, fiind afectate sute de gospodării, ferme și terenuri agricole. Au fost inundate drumuri naționale din Transilvania și Moldova, traficul feroviar fiind afectat în anumite zone. Totodată, a fost nevoie de evacuarea a zeci de familii care au rămas blocate în gospodăriile lor.

Ce soluții are Comisia pentru a sprijini statele care se confruntă cu inundații?

Răspuns dat de dna Ferreira
în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-003954/2020

În cazul unor dezastre naturale grave, Fondul de solidaritate al UE (FSUE) poate oferi asistență financiară pentru a contribui la acoperirea costurilor operațiunilor publice de urgență și de recuperare. Pentru a activa FSUE, autoritățile române ar trebui să depună o cerere în termen de 12 săptămâni de la prima apariție a daunelor cauzate de inundații care să demonstreze că daunele directe totale depășesc fie 0,6 % din venitul național brut(1) al României, fie 1,5 % din produsul intern brut mediu al regiunilor afectate. Autoritățile române sunt la curent cu procedura și condițiile.

Fondurile structurale și de investiții europene sprijină capacitatea României de a face față inundațiilor. Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 a alocat 488 milioane EUR(2) pentru proiecte legate de gestionarea riscurilor și pentru investiții în legătură cu inundațiile, cum ar fi proiectul Colibița în județul Bistrița-Năsăud. Programul operațional Mediu 2021-2027(3) prevede măsuri axate pe 5 domenii legate de ciclul de gestionare a riscului de inundații(4).

În cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală(5), statele membre pot oferi sprijin pentru a contribui financiar la primele plătite de fermieri pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor lor împotriva pierderilor economice(6). Programul de dezvoltare rurală (PDR) al României pentru perioada 2014-2020(7) include un astfel de sprijin, pentru un buget total de 42,8 milioane EUR.