Scăderea alarmantă a efectivelor de bovine

Efectivele de bovine din România au înregistrat o scădere semnificativă în ultima perioadă, scăzând cu 3,3 % în iunie anul curent față de aceeași perioadă din anul anterior. Într-un comunicat al Institutului Național de Statistică se atrage atenția asupra numărului extrem de mic al bovinelor, de doar 2 milioane de capete.

Această tendință de scădere a efectivelor de bovine se menține de o perioadă îndelungată de timp, iar una dintre cele mai puternice scăderi a fost de 32 %, înregistrată din anul 2006 până în anul 2011. Raportat la populația României, efectivele de bovine actuale sunt insuficiente.

Fermierii români încă se confruntă cu probleme ce țin de competitivitate și de integrare într-o piață unică extrem de puternică, toate aceste impedimente fiind și pe fondul lipsei unei infrastructuri adecvate, al prețurilor scăzute obținute din produsele animale, dar nu numai.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea creșterii sustenabile a efectivelor de bovine atât în România, cât și în alte state membre?