Scăderea producţiei de alimente ca urmare a schimbărilor climatice

Conform unui studiu publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), schimbările climatice vor avea importante consecințe asupra producției de alimente. Printre efectele schimbărilor climatice se numără diminuarea calității nutritive a anumitor alimente din cauză că majorarea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă (așa-numitul efect de seră) scade conținutul de zinc, fier și proteine și crește conținutul de amidon și zaharuri al unor culturi de bază, cum ar fi cele de grâu și orez. Totodată, capacitatea de producție a alimentelor este afectată de lipsa apei, tot mai pronunțată în unele regiuni ale globului. Prin scăderea consumului de produse alimentare de origine animală s-ar putea economisi cantități de apă care ar fi suficiente pentru aprovizionarea a 1,8 miliarde de persoane la nivel global. Amplificarea inegalităților de pe planetă duce la creșterea efectelor negative ale schimbărilor climatice, acestea fiind resimțite, în special, în țările mai puțin dezvoltate.

Care sunt măsurile pe care Comisia le are în vedere pentru protejarea producției de alimente la nivelul Uniunii Europene?