Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: analiza anuală a creșterii pentru 2016

Uniunea Europeană a trecut printr-o criză economică îndelungată, care a provocat dificultăți sociale grave și a erodat potențialul de creștere economică. De asemenea, Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de dificultăți, în special atacurile teroriste, instabilitatea geopolitică din regiunile învecinate, dar și din cauza sosirii unui număr foarte mare de refugiați.

În ceea ce privește mixul de politici economice care trebuie implementate în 2016, zona euro și statele membre trebuie să fie în măsură să consolideze redresarea economică înregistrată recent, să trateze provocările structurale și să contribuie la o strategie pe termen lung. În evaluarea globală a proiectelor de planuri bugetare pe 2016 ni se arată că orientarea politicii fiscale a zonei euro la nivel agregat, în mare parte neutră, preconizată, pare a fi, în linii mari, adecvată, dacă se ține seama și de nivelul nemaiîntâlnit de scăzut al ratelor dobânzilor și de excedentul extern ridicat, ceea ce ar putea indica că este nevoie de un oarecare sprijin în favoarea cererii.

Am votat în favoarea raportului privind semestrul european pentru coordonarea politicilor economice și analiza anuală a creșterii pentru 2016 deoarece susțin că Uniunea Europeană are nevoie de o serie de politici economice bine stabilite pentru a putea înregistra o creștere economică pentru semestrul European din 2016.