Daniel Buda (PPE ), în scris. — Votul pe rezoluția comuna referitoare la situația din Egipt subliniază importanța acestui stat ca actor internațional și partener strategic al UE, si speră că această țară va avea în continuare un rol activ în lansarea unor negocieri de pace reale care vor pune capăt acestor conflicte si pentru a milita pentru lupta împotriva terorismului.

Trebuie amintit faptul ca libertatea de conștiința, gândire si religie ar trebui sa fie un drept fundamental universal valabil, iar faptul ca iți arați public acest drept ar trebui respectat, ar fi un punct important de plecare pentru tranziția acestui stat spre democrație. In acest context, regret decizia instanței egiptene din 10 ianuarie 2015, din provincia Baheira din Delta Nilului, care l-a condamnat pe Karim al-Banna, un student de 25 de ani, la trei ani de închisoare pentru că acesta a anunțat pe Facebook că este ateu și pentru insulte aduse Islamului.

Având in vedere situația alarmanta din regiunea Maghreb/ Mashreq, doresc să subliniez faptul că autoritățile egiptene că au obligații legale naționale și internaționale pentru protejarea și promovarea drepturilor omului prin Constituția adoptata in 2014, ca o prioritate prin administrarea independentă și imparțială a justiției.