Mosul reprezintă un oraș de o importanță semnficativă pentru ISIS din punct de vedere strategic, acesta fiind așadar cucerit de această grupare teroristă în 2014. Forțele irakiene au inițiat o acțiune ofensivă pentru a redobândi controlul asupra orașului Mosul, însă această acțiune întâmpină obstacole dificile având în vedere că printre cel mai des utilizate strategii folosite de ISIS se regăsesc atentatele sinucigașe cu bombă.

Această ofensivă ar putea genera o criză umanitară de proporții dat fiind că civilii se află într-o situație ingrată de a alege între două variante la fel de periculoase deoarece dacă aleg să rămână în oraș, riscă să fie folosiți drept scuturi umane, iar dacă părăsesc Mosul aceștia se află în pericolul de a deveni ținta atacurilor ISIS.

Situația din Mosul nu poate decât să ne îngrijoreze și să ne determine să reacționăm în vederea asigurării unor condiții de securitate pentru ca toate persoanele care au fost forțate să părăsească țara, să beneficieze de protecție și de condiții umane de trai. M-am exprimat în favoarea acestui raport deoarece consider că, acum mai mult ca niciodată, e nevoie de solidaritatea noastră, a tuturor instituțiilor și actorilor europeni pentru a ne exprima sprijinul pentru populația civilă din Mosul.