Situația îngrijorătoare a crescătorilor de ovine

Reprezentanți ai Asociației crescătorilor de ovine și caprine semnalează riscul înjumătățirii, până în anul 2020, a numărului de oi deținute de fermierii români. De asemenea, a fost ridicată problema sustenabilității acestui sector, în condițiile în care crescătorii de ovine nu reușesc să-și amortizeze costurile.

Prețurile de vânzare au scăzut la un nivel îngrijorător, astfel încât deținătorii de ovine nu reușesc să încaseze vreun profit. Prețul pentru un kilogram de carne de oaie este de aproximativ 8 lei, în timp ce exportatorii comercializează kilogramul de carne de oaie cu 12 dolari.

Principala țară de export pentru oile românești este Iordania, urmată de Libia, Grecia și Israel. În Iordania, au fost cumpărate ovine românești în valoare de 72,7 milioane de euro anul precedent, ceea ce concentrează 43 % din totalul exporturilor de ovine.

De ce instrumente dispune Comisia pentru a contribui la sustenabilitatea acestui sector și la evitarea riscului de înjumătățire a numărului de oi până în anul 2020?